Fötter och diabetes

Om du till exempel har diabetes som kan kräva speciella skor och innersulor är det viktigt att du lyssnar på behandlarens råd. Egna experiment kan få allvarliga konsekvenser. Vi och våra återförsäljare kan gärna ge råd, men det är din behandlare som har tillgång till din sjukdomshistoria - därför är behandlarens råd väldigt viktiga.

Diabetes - vad händer i kroppen?

Diabetes - vad händer i kroppen?

Diabetes ger en oreglerad blodsockernivå, vilket kan ge ändringar  då nervsystemet förändras längst ut i kroppen. Detta förstör gradvis och omärkligt känslan av beröring.
Artärer och kapillärer kan också förstöras under tid. Fötterna påverkas först och hårdast eftersom de ligger längst från hjärtat. Detta kan innebära ändring av gångfunktionen.

Läs mer om diabetes här: www.diabetes.se

Få mycket mer kunskap och goda råd för livet med diabetes i filen nedan:

Ta väl hand om dina fötter

När du har diabetes (både typ 1 och 2) kan en av komplikationerna vara minskad känslighet, även kallad neuropati. Detta kan bland annat innebära att du inte känner om dina skor klämmer, om det finns en sten i skon - det kan även vara svårt att bedöma om du har för mycket tryck på knyster och ben så att huden skadas.

Detta kan bli början på ett fotsår. Som diabetiker är risken att såret blir inflammerat större och det kan ta lång tid att läka.

Stora konsekvenser

Vanligtvis är tryck och friktion utlösande faktorer för sårbildning. Om sår uppstår ska du  kontakta din läkare/terapeut. Många berättar att de har gått med en sten i skon utan att upptäcka den, och de har även fått ett sår. 

Cirkulationen kan försämras

Cirkulationen i fötter och ben kan försämras och formen på din fot kan förändras, vilket kan medföra ändringar som hammartå eller nedsjunket främre fotvalv.

Förebyggande

Det är viktigt att du tillsammans med din läkare och terapeut ser till att ditt blodsocker är så stabilt som möjligt, då högt blodsocker över tid ger större risk för komplikationer. 

Att förebygga är alltid enklare och bättre än att reparera - och det bästa du kan göra för dina fötter är att regelbundet gå till en medicinsk fotterapeut, som kan undersöka känseln, fotens puls och ge dig råd om hur du bäst tar hand om dina fötter. Baserat på dina fötter och ditt allmänna hälsotillstånd kan terapeuten bedöma din risk att utveckla fotsår.

Titta på dina fötter varje dag

Undersöka dina fötter varje dag

Lär känna dina fötter väl - så att du vet om det kommer förändringar och kan reagera på dem direkt.

  • Titta på huden
  • Titta på tårna
  • Titta mellan tårna
  • Titta under foten

Om du inte kan se fotsulorna kan det vara en idé att använda en spegel - eller få någon att hjälpa dig om du har dålig syn. 

Även dina ögon kan förändras när du har diabetes - kom ihåg att kontrollera dem regelbundet.

Läs mer om ögon och diabetes här  -  Ögonbottenfotografering - S:t Eriks Ögonsjukhus.

Har dina fötter symptom på diabetes?

Om du har följande symtom, tala med din läkare, fotvårdsspecialist eller sjuksköterska:

  • Svullnad
  • Sprickor i huden (och mellan tårna)
  • Inflammation
  • Hård hud
  • Rodnad på huden
  • Nagelförändringar 
  • Skavsår
  • Svamp
  • Hammartå
  • Blåsor

Kom ihåg den dagliga vården av dina fötter

Vad kan du göra själv?

  • Tvätta fötterna varje dag
  • Använd ljummet vatten och mycket sparsamt med hudvänlig tvål
  • Undvik fotbad - det torkar ut huden och förstör det naturliga skyddet
    Känn på vattentemperaturen med armbågen och säkerställ dig att vattnet inte är för varmt - om du har försämrad känsel i fötterna kan du inte känna temperaturen och du kan bränna dig. 
  • Torka ordentligt - kom ihåg att torka mellan tårna och byt strumpor varje dag.

Om du har problem med synen, försämrad känsel eller åderförkalkning är det viktigt att fotterapeuten klipper naglarna. Detta görs för att undvika skador och sår om du råkar klippa för mycket. Smörj in fötterna med kräm varje kväll. Lägg på ett tjockt lager och massera in. Ge dig själv gott om tid efteråt för att låta krämen tränga igenom huden - torka av överflödig kräm med en handduk.

Detta är det viktigaste du kan göra för att hindra att sår uppstår, då huden hålls hel och elastisk. Smörj inte kräm mellan tårna - här finns det vanligtvis redan tillräckligt med fukt.

Använd aldrig

  • Fotfil - eftersom den irriterar huden så att hårdare hud bildas - och när du har sensoriska störningar kan du inte så lätt känna om du slipar för mycket
  • Liktornsplåster - eftersom de etsar i huden och kan orsaka sår
  • Vattentäta plåster - eftersom den friska huden blöts upp och eventuella sår kan förvärras
  • Punktera ALDRIG blodblåsor. Skydda med ett bandage och kontakta en terapeut

Varför ska man göra fotövningar?

Om vi ​​ska kunna fortsätta att gå 10 000 steg varje dag som rekommenderad, är det viktigt att vi tränar fötterna.

Fördelar med att träna fötterna:

  • Större flexibilitet - om dina fötter är elastiska och smidiga kan hela kroppen röra sig bättre - det ger också bättre balans
  • Förhindrar skador - många problem med knän, höfter och rygg uppstår när fotens fjädring och vridfunktion fungerar sämre
  • Bättre blodcirkulation - blodcirkulationen främjas och det blir lättare att hålla fötterna varma. Om du har svullna fötter är det bra att göra venösa pumpövningar
  • Snabb återhämtning - ju lättare och friare vi rör oss, desto bättre återhämtar vi oss

Välbefinnande

Om du vill vara frisk och rörlig hela ditt liv är det viktigt att ha bra och rörliga fötter så länge som möjligt. Kom ihåg att övning ger färdighet! 

Välj övningar som passar dig och din nivå - kom ihåg att det ska vara säkert och roligt.

Varför ska man göra fotövningar?
Varför ska vi göra fotövningar?

Motion är viktigt för dina fötter

Vi vet att det är hälsosamt att röra på sig så mycket som möjligt. Men det är inte lätt att gå eller springa om man har fötter som gör ont. Om du har smärta i fötterna - fotled - höft - knä - rygg, se till att det undersöks så att du kan göra något åt ​​det.

Kom ihåg att även en vanlig promenad är bra för både kropp och själ

 

Om du går en halvtimme varje dag känner du snabbt att du kan gå lite längre och lite snabbare för varje gång. Det är bra för personer med cirkulationsproblem och ett superenkelt sätt att sänka blodsockret!

Det finns många olika sätt att träna när du har diabetes. Det är viktigt att det du väljer passar din nivå och dina behov.

Kom ihåg att det ska vara roligt att träna!

Fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv

Välj rätt skor om du har diabetes

Det finns många olika skor att välja mellan och det kan vara svårt att veta vad som är bra för dina fötter. Det kan vara skillnad om skorna ska användas till fest, vardag eller träning. Skor för vardagsbruk ska vara bland det bästa du har och måste vara bra för dina fötter.

Skor måste skydda dina fötter och hjälpa dig att kunna gå så naturligt som möjligt. 
Skorna måste passa fötterna – inte tvärtom !! Dina skor måste vara tillräckligt långa och tillräckligt breda - och kunna fästas på foten med kardborreband eller snörning.

En bra och stabil hälkappa säkerställer att du får tillräckligt med stöd. Det bör också vara högt i tak över tårna så att du inte får tryck. Om du har hammartå är det extra viktigt att det finns gott om volym.

Det är också väldigt viktigt att det inte finns några inre, irriterande sömmar. Kom ihåg att skaka skorna för att ta bort till exempel stenar innan du tar dem på dig - du kanske inte kan känna stenar eller något annat som har lagt sig i skorna. Kontrollera dina skor regelbundet för att se om de fortfarande passar dina fötter, då dina fötter förändras hela tiden.

 

Ibland är det inte möjligt att hitta skor som passar - då kan det vara ett alternativ med handsydda skor eller semi-ortopediska skor. Prata med din läkare, skomakare eller fotvårdsspecialist om detta - i vissa fall kan du hänvisas vidare så att du kan få bidrag.


Det finns några saker som diabetiker bör undvika:

  • Gå inte barfota - du kanske inte känner vad du trampar på om du har sensoriska störningar
  • Gå inte i träskor eftersom fotens muskler inte kan röra sig normalt
  • Bär inte tåringar, smycken eller sandaler med ett band mellan tårna - huden mellan tårna är för ömtålig

Val av strumpor

Strumpor måste vara rymliga över tårna och inte ha sömmar som kan orsaka tryckskador. Om du har svullna fötter, tala med din läkare om orsaken till svullnaden och få behandling.

  • Byt strumpor varje dag - eller 2 x dagligen, om du svettas mycket
  • Ull för kalla fötter
  • Bomull för varma fötte
Choice of socks
Insoles for footwear

Inlägg till dina skor

I många fall kan ett inlägg lindra dina obehag på fötterna som kommit på grund av diabetes. Ett inlägg kan hjälpa att lindra, stödja, korrigera eller träna fötterna. Trycket fördelas så att risken för hård hud och därmed sår minimeras.

> Läs mer om vårt inlägg Korrektor® här

Många har också stor nytta av en stötdämpande sula.

> Läs mer om Protektor® - vår stötdämpande sula i 3 mm och 6 mm här

Alla skor från New Feet har en 6 mm stötdämpande innersula.

> Läs mer om New Feet-skor här

I andra fall måste man göra ett individuellt inlägg efter fotavtrycket.

Få din terapeut / fotvårdsspecialist att godkänna dina skor och sulor - det är de som känner dina fötter och kan hjälpa att välja rätt skor.

Fötterna är kroppens fundament - de ska bära dig hela ditt liv.

Introduktion till New Feet

Populära produkter